Informatie over onze sauna's

ZoutsaunaIn deze nieuwe sauna wordt in ruime mate gebruik gemaakt van Himalaya zout.
Waarom Himalaya zout ?

WAAROM GEEFT EEN ZOUTSAUNA EEN PRETTIG GEVOEL?

Het gevoel van welbehagen en onze fysische capaciteiten hangt voor een belangrijk deel af van de lucht die ons omgeeft en die we inademen. De lucht bestaat uit meerdere elektrisch geladen deeltjes, positieve en negatieve ionen, en kwaliteit hangt af van de lading en concentratie aan ionen.

Door de aanwezigheid van elektrische apparaten, draadloze apparatuur, computers en andere elementen, wordt het natuurlijk elektrisch evenwicht van de lucht verstoord. Dit brengt namelijk een overwicht van positieve ionen in onze omgeving, wat aanleiding kan geven tot de ontwikkeling van allerlei problemen zowel fysiek als psychisch van aard.

Verschillende studies hebben aangetoond dat een tekort aan negatieve ionen in de lucht aan de basis kan liggen van o.a. versnelde vermoeidheid, gebrek aan concentratie, slaapstoornissen, futloosheid, prikkelbaarheid, migraine of gewoon het gebrek aan een "goed gevoel".Het zout in een zoutsauna herstelt het evenwicht door het uitstralen van negatieve ionen. Zij bezorgen de lucht dat typisch verkwikkend gevoel dat men ervaart bij het inademen van zee- of berglucht.

WAAROM IS HIMALAYA ZOUT ZO GOED VOOR DE MENS?

Het zout uit de Himalaya bevat alle mineralen en sporenelementen uit de natuur in de juiste verhoudingen en in de perfecte structuur. Het is een overblijfsel van de oeroceanen, ontstaan door verdamping van deze zeeën en wordt Haliet genoemd.

Zout is fysiologisch onmisbaar voor het lichaam; er ontstaan geen gedachten, geen emoties, geen activiteit zonder zout. Zout bindt de geest met het lichaam. Een gebrek aan zout manifesteert zich in een verwarde mentale toestand.

Maar zout werkt alleen als het door het lichaam wordt opgenomen. Gewoon keukenzout is een chemische stof (natriumchloride) die niet goed wordt opgenomen, maar eerder het lichaam belast. Het is goed mogelijk dat, hoe zout we ook eten, wij toch een tekort aan zout kunnen hebben.KelosaunaWAT IS EEN KELO SAUNA?

Een Kelo sauna is een sauna gebouwd met Kelo boomstammen. Kelo is Fins voor Den. De Kelo wordt ook wel poolspar genoemd. Deze poolspar groeit boven de gehele poolcirkel. Hij groeit 3 maanden per jaar omdat het dan vorstvrij is. Kelo sauna is reeds jaren een trend in Duitse en Nederlandse saunacenters. Sinds kort zet deze trend zich ook door in de grotere Belgische saunacenters.

KELO boomstammen zijn afkomstig van 300-jarige vurenhouten oude dennen die door hun leeftijd een dermate hoogte hebben bereikt dat de voeding en sapstroom niet meer tot boven in de toppen kon komen. De bomen zijn uit zichzelf gestorven.
Hierna hebben de bomen nog zo’n 30 jaar overeind gestaan voordat ze door een storm geveld zijn. Bosbeheer in Lapland, heeft deze bomen verzameld en houthakkers weten van dit hout, handmatig, prachtige sauna’s te vervaardigen. De boomstam zijn gemiddeld 170 tot 600 mm dik.

Karakteristiek voor het hout is zijn zilvergrijs patina en een kern met een rode schijn. Door zijn trage groei onder extreme klimatologische omstandigheden krijgen de bomen zeer dichte jaarringen. Het hout is dus van zeer dichte structuur, zeer droog en met een hoge hardheid. KELO hout is dan ook schaars en een waardevol materiaal. De verweringsstructuur van de Kelo stam bestaat uit een binnenkant van keihard hout. De buitenrand van 2 cm dik heeft een zachte bovenlaag, die uitermate geschikt is voor een milde afgifte van warmte, dit zorgt voor een bijzonder klimaat. Door deze optimale warmte afgifte buffer is de Kelo cabine absoluut geschikt voor de löyly (opgietsessie).

Door de bijzondere eigenschappen van het hout komt het uitzetten of breken van de constructie nauwelijks voor. Het zilvergrijze oppervlak van het hout zorgt voor een zachte en warme atmosfeer.

Door zijn weerbestendigheid behoeft het hout geen enkele behandeling tegen rotting.

Op de foto ziet u een dwarsdoorsnede van een KELO boomstam met jaarringen van 330 jaar en een diameter van 250 mm.


Opgietingen


OPGIET - AUFGUSS - LOYLY

Met de Finse Löyly halen wij de traditie van de Finse opgieting in huis. Er wordt door een saunameester 2 à 5 l water, vermengd met geurende oliën en ijsblokjes, op de saunakachel verspreid en dan met een speciale wappertechniek wordt de vochtige hete lucht door de cabine verspreid.

Daarmee wordt het soort warmte in de cabine veranderd van een normale stralingswarmte in directe contactwarmte welke diep in uw huid doordringt. Hierdoor ontstaat een behaaglijk gevoel. Elk persoon die in de sauna zit krijgt een persoonlijke ’wapper’ met de handdoek. Het gevolg is dat alle warme en vochtige lucht als een deken over u heen glijdt. Het lichaam kan hierop reageren door een kippenvel-reactie! Er wordt als het ware een kunstmatige koorts opgeroepen, u gaat enorm hard transpireren en verlangt naar een ijskoud bad. Tijdens de pauze krijgt u een handvol ijsblokjes aangeboden om uw lichaam mee af te koelen. Voor het löyly-ritueel geldt: eenmaal meegemaakt, dan staat u de volgende keer weer in de rij!

De opgiet rituelen zijn een werkelijke sensatie voor lichaam & geest. Tijdens de löyly-sessie wordt het lichaam even oververhit. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot zo'n 38,5° Celsius en de temperatuur van de huid tot wel 40° Celsius . Om deze warmte kwijt te raken gaat het lichaam transpireren en door flink te transpireren worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Op die manier wordt het lichaam van binnenuit gereinigd. Bovendien stimuleert de hoge temperatuur de aanmaak van antistoffen in het lichaam waardoor u minder vatbaar bent voor de veel voorkomende winterkwaaltjes.

WAT IS EEN OPGIETWEEKEND?

Tijdens een opgietweekend zijn er zeer veel opgietingen, zo’n 7 à 9 per dag, in tegenstelling tot een normale dag waarop er 2 à 3 zijn. De opgietingen zijn niet alleen frequenter ze zijn ook ludieker. De opgietingen hebben telkens een ander thema, bedacht door de opgiet(st)er, die er hierdoor een persoonlijk tintje aan geeft en zo is iedere opgiet verschillend van de andere en krijgt de bezoekers een waaier aan opgietingen.

De volgorde ligt op voorhand vast zodat de bezoeker die opgieting(en) die hij wil meemaken mooi kan plannen.


ZweethutWAT IS EEN ZWEETHUT?

De zweethut of inipi is een lage koepelvormige hut van wilgentwijgen (gelijkend op een iglo) bedekt met dierenhuiden, of zoals bij ons, met doeken zodat het erbinnen – als de deur dicht is – volledig donker is. De oorsprong van de zweethut is terug te vinden bij de Noord-Amerikaanse Indianen. De vorm die een vijftiental jaar geleden tot ons kwam is die van de Lakota (Sioux). Uit respect en omdat het een goede vorm gebleken is gebruiken wij hem grotendeels ongewijzigd.
In het midden van de zweethut, in een kuil, komen de hete stenen te liggen, en de mensen zitten er in een cirkel omheen op de aarde Het is eigenlijk een Indiaanse sauna, met een ceremoniële achtergrond.
In de tuin maakt de vuurman een vuur, waarin hij de stenen verhit. De roodgloeiende stenen worden vanuit het ceremonieel vuur de hut ingedragen en in de put in het midden van de hut gelegd. We sluiten de hut. De begeleider schenkt saliethee aan
Er wordt water over de stenen gegoten en de warmte van de stenen verspreidt zich door de hele hut. Het is de meest natuurlijke manier van zweetkuren.

EEN VOORBEELD VAN EEN ZWEETHUT REINIGINGSRITUEEL

De ceremonie bestaat uit vier rondes, waar tussendoor de deur van de hut opengaat en we water te drinken krijgen. Er zit een opbouw in, het heeft zijn eigen natuurlijke ritme, en we volgen buiten de tijd om, deze lijn, dit ritme. Vier rondes, ieder verbonden met één van de windrichtingen. Noorden, Oosten, Zuiden, Westen. Ieder met een andere energie, een totem, een kleur, een lijn van kennis en ervaringen. Dit is een heel oud pad dat we bewandelen.

De duisternis, het gloeien van de stenen in het midden van de hut, de klanken van de trommel en het zingen, de stoom die alles doordringt.
Dit is dan de eerst ronde van de vier rondes van ongeveer 15 minuten, die allen een bepaalde intentie hebben. Tussen de rondes gaat de hut even open om frisse lucht en nieuwe stenen binnen te brengen.

De zweethutsessies, die in verschillende vormen en op vele plaatsen bestaan heeft, bleef het meest levendig als ritueel (dus meer dan een zweet manier) bij de Noord-Amerikaanse indianen. Het is een levende ceremonie, die iedere keer anders is, en voor iedereen ook anders is.

Als alles gedaan is, kan je een koude douche nemen.


De zweethutsessies in Asanti gaan door achter de Kelo event sauna.
Slechts een beperkt aantal personen kan deelnemen aan het zweethut reinigingsritueel. Daarom deelname enkel na reservatie.


Consulteer regelmatig onze website en Facebookpagina om te weten wanneer een Zweethut reinigingsritueel plaatsvindt.
Deelname 30€ - Dit bedrag bevat enkel het zweethut reinigingsritueel.