Over ons


Zoutsauna

In deze nieuwe sauna wordt in ruime mate gebruik gemaakt van Himalaya zout.
Waarom Himalaya zout ?

WAAROM GEEFT EEN ZOUTSAUNA EEN PRETTIG GEVOEL?

Het gevoel van welbehagen en onze fysische capaciteiten hangt voor een belangrijk deel af van de lucht die ons omgeeft en die we inademen. De lucht bestaat uit meerdere elektrisch geladen deeltjes, positieve en negatieve ionen, en kwaliteit hangt af van de lading en concentratie aan ionen.

Door de aanwezigheid van elektrische apparaten, draadloze apparatuur, computers en andere elementen, wordt het natuurlijk elektrisch evenwicht van de lucht verstoord. Dit brengt namelijk een overwicht van positieve ionen in onze omgeving, wat aanleiding kan geven tot de ontwikkeling van allerlei problemen zowel fysiek als psychisch van aard.

Verschillende studies hebben aangetoond dat een tekort aan negatieve ionen in de lucht aan de basis kan liggen van o.a. versnelde vermoeidheid, gebrek aan concentratie, slaapstoornissen, futloosheid, prikkelbaarheid, migraine of gewoon het gebrek aan een "goed gevoel".Het zout in een zoutsauna herstelt het evenwicht door het uitstralen van negatieve ionen. Zij bezorgen de lucht dat typisch verkwikkend gevoel dat men ervaart bij het inademen van zee- of berglucht.

WAAROM IS HIMALAYA ZOUT ZO GOED VOOR DE MENS?

Het zout uit de Himalaya bevat alle mineralen en sporenelementen uit de natuur in de juiste verhoudingen en in de perfecte structuur. Het is een overblijfsel van de oeroceanen, ontstaan door verdamping van deze zeeën en wordt Haliet genoemd.

Zout is fysiologisch onmisbaar voor het lichaam; er ontstaan geen gedachten, geen emoties, geen activiteit zonder zout. Zout bindt de geest met het lichaam. Een gebrek aan zout manifesteert zich in een verwarde mentale toestand.

Maar zout werkt alleen als het door het lichaam wordt opgenomen. Gewoon keukenzout is een chemische stof (natriumchloride) die niet goed wordt opgenomen, maar eerder het lichaam belast. Het is goed mogelijk dat, hoe zout we ook eten, wij toch een tekort aan zout kunnen hebben.KelosaunaWAT IS EEN KELO SAUNA?

Een Kelo sauna is een sauna gebouwd met Kelo boomstammen. Kelo is Fins voor Den. De Kelo wordt ook wel poolspar genoemd. Deze poolspar groeit boven de gehele poolcirkel. Hij groeit 3 maanden per jaar omdat het dan vorstvrij is. Kelo sauna is reeds jaren een trend in Duitse en Nederlandse saunacenters. Sinds kort zet deze trend zich ook door in de grotere Belgische saunacenters.

KELO boomstammen zijn afkomstig van 300-jarige vurenhouten oude dennen die door hun leeftijd een dermate hoogte hebben bereikt dat de voeding en sapstroom niet meer tot boven in de toppen kon komen. De bomen zijn uit zichzelf gestorven.
Hierna hebben de bomen nog zo’n 30 jaar overeind gestaan voordat ze door een storm geveld zijn. Bosbeheer in Lapland, heeft deze bomen verzameld en houthakkers weten van dit hout, handmatig, prachtige sauna’s te vervaardigen. De boomstam zijn gemiddeld 170 tot 600 mm dik.

Karakteristiek voor het hout is zijn zilvergrijs patina en een kern met een rode schijn. Door zijn trage groei onder extreme klimatologische omstandigheden krijgen de bomen zeer dichte jaarringen. Het hout is dus van zeer dichte structuur, zeer droog en met een hoge hardheid. KELO hout is dan ook schaars en een waardevol materiaal. De verweringsstructuur van de Kelo stam bestaat uit een binnenkant van keihard hout. De buitenrand van 2 cm dik heeft een zachte bovenlaag, die uitermate geschikt is voor een milde afgifte van warmte, dit zorgt voor een bijzonder klimaat. Door deze optimale warmte afgifte buffer is de Kelo cabine absoluut geschikt voor de löyly (opgietsessie).

Door de bijzondere eigenschappen van het hout komt het uitzetten of breken van de constructie nauwelijks voor. Het zilvergrijze oppervlak van het hout zorgt voor een zachte en warme atmosfeer.

Door zijn weerbestendigheid behoeft het hout geen enkele behandeling tegen rotting.

Op de foto ziet u een dwarsdoorsnede van een KELO boomstam met jaarringen van 330 jaar en een diameter van 250 mm.


Opgietingen

OPGIET - AUFGUSS - LOYLY

Met de Finse Löyly halen wij de traditie van de Finse opgieting in huis. Er wordt door een saunameester 2 à 5 l water, vermengd met geurende oliën en ijsblokjes, op de saunakachel verspreid en dan met een speciale wappertechniek wordt de vochtige hete lucht door de cabine verspreid.

Daarmee wordt het soort warmte in de cabine veranderd van een normale stralingswarmte in directe contactwarmte welke diep in uw huid doordringt. Hierdoor ontstaat een behaaglijk gevoel. Elk persoon die in de sauna zit krijgt een persoonlijke ’wapper’ met de handdoek. Het gevolg is dat alle warme en vochtige lucht als een deken over u heen glijdt. Het lichaam kan hierop reageren door een kippenvel-reactie! Er wordt als het ware een kunstmatige koorts opgeroepen, u gaat enorm hard transpireren en verlangt naar een ijskoud bad. Tijdens de pauze krijgt u een handvol ijsblokjes aangeboden om uw lichaam mee af te koelen. Voor het löyly-ritueel geldt: eenmaal meegemaakt, dan staat u de volgende keer weer in de rij!

De opgiet rituelen zijn een werkelijke sensatie voor lichaam & geest. Tijdens de löyly-sessie wordt het lichaam even oververhit. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot zo'n 38,5° Celsius en de temperatuur van de huid tot wel 40° Celsius . Om deze warmte kwijt te raken gaat het lichaam transpireren en door flink te transpireren worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Op die manier wordt het lichaam van binnenuit gereinigd. Bovendien stimuleert de hoge temperatuur de aanmaak van antistoffen in het lichaam waardoor u minder vatbaar bent voor de veel voorkomende winterkwaaltjes.Onze openingsuren:
Thermen: 7 op 7 van 11u tot 22u (zondag tot 21u)
Gesloten 24, 25 en 31 december en 1 januari
Massages en arrangementen reserveren op 09/228 37 06
Massages kunnen geboekt worden zonder een bezoek aan de Termen

Contacteer ons:
Damvalleistraat 31
Destelbergen
tel: 09/228.37.06
e-mail: info@asanti.be